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b0083560_18373013.jpgベジ食パン
今まで市販のパンを食べていましたが、ご存知の通りほとんどが卵や牛乳を含んでいます。そしてサイトを検索してもほとんど卵か牛乳入りのものばかり・・・。というわけで作りました!!食パン!できるだけ暖かい環境で作りましょう。私はコタツを活用しました。



材料:小さいサイズ。2-3人用です。
<予備発酵>
ドライイースト3g(小さじ1)
温水(40℃)50g(1/4カップ)
砂糖1-2g(小さじ1/2)
<本体>
強力粉250g
砂糖20g(大さじ2)
食塩5g
1/2カップ

<予備発酵>
1)深めの小さいお皿にイーストを入れる。
2)温水(40℃くらい。適当で大丈夫だけど50℃を超えると発酵しにくくなります。)に砂糖(1-2g)を入れて溶かす。
3)1と2を混ぜ合わせる。ダマになったらスプーンなどでつぶしてできるだけよく溶かします。
4)5分くらいで泡立ち始め、10-15分で発酵が完了します。

<作り方>
1)大きなボールにすべての材料を入れてよくこねます。
2)手が付かないくらいにまとまったら平らなところ(粉をしいて)に出し、叩きつけるようにしながらよくこねます。さらに100-200回こねます。
3)コネあがった記事を丸めてボールに入れラップかフタをかけ、25-30℃くらいの暖かい所で約1時間発酵させます。
4)生地を4つにわけて、丸めて布巾などをかけて10分ほど置きます。
5)生地を広げ、端からクルクル丸めます。そして押しつぶし棒状にしたらそれを同じように端から丸め、形を整え油を塗った型に入れます。ちなみに私はケーキ型で焼きました。
6)二次発酵は約38℃(再びコタツへ)の暖かいところで1時間発酵させます。
7)生地上部に霧吹きで水を吹き付け(もしくは手で濡らす)200℃のオーブンで黄金褐色になるまで、約30分焼き上げます。
              (パイオニア企画 ドライイースト添付レシピ参考)

ちなみにフランスパンが出来上がりました(爆)食パンのはずが・・・。
意外と簡単です!!


Vegan bread
I noticed that most of the breads in the grocery stores contain milk and egg in Japan, I decided to bake it. As may know, you need to prepare the warm condition to ferment bread dough, Kotastu, the Japanese style table, is useful for that.

Ingredients;
A3g dry yeast
50g warm water(around 40C)
1-2g sugar
B250g bread flour
20g(2tbsp) sugar
5g salt
50ml water

A<1st fermentation part>
a)Mix 50g warm water and 1-2g sugar and add the mixture to dry yeast and stir well.(Chop sticks are useful!)
b)Leave 15min or more.

B
a)Mix all of the ingredients including "A" and knead.
b)Put the mixture out of the bowl to somewhere flat and wide, knead and hit the mixture to the table. Knead well again.
c)Make a big ball of dough, put it into the bowl, cover it and leave it for 1 hour in a warm(25-30C) place.
d)Cut the dough into 4 pieces, make small balls, cover with a cloth and leave them for 10 min.
e)Combine 1 dough to another, make 2 doughs. Spread a dough, roll from the edge to the another, squash it and again, roll from the edge to the another edge(like you're making a roll cake) Do the same to the another dough.
f)Put them in the pan(I used cake pan. You can use bread pan, of course.) and leave it in a warm place(around 38C) for 1 hour.
g)Spray water on the dough or wet it with water using your hands and bake in 200C oven for 30 min until the dough gets brown color on it.

Ugh, it's really hard to explain this. Sorry if you couldn't understand it. I hope you already know how to bake a bread. I kinda failed baking this bread. It was real hard(almost like a baguette.) But, it was easy and fun!
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by i_love_peta_jp | 2006-04-24 23:43 | Vegan recipes

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